Klädmode våren 2014

Vi börjar med en kort tillbakablick över trenderna 2013. Vilka trender gällde och vilka leder fram till vad som kommer på modet på våren 2014?

2013 såg vi färger, mycket färger och tydliga mönster. En trendspaning från 2013 lät gälla att kamouflagemönster och arméfärger gärna kombinerades med slitna jeans.

Denna lite Vietnamsveteran-inspirerade look vägdes upp av extravaganser såsom skinn och läderdetaljer på det mesta från byxor till t-shirts både för dam och herr.

Mot slutet av 2013 såg vi än mer extravaganser i det att pälsen kom tillbaka. En mer sofistikerad 90-tals look dök upp på hösten med knälånga kjolar för damer och höga byxor, dr Martenskängor och stora collegetröjor för män.

Toptrenderna 2014

Fashion ladyTrenderna 2014 kommer att följa fjolåret. 90-talet möter det mer skräddade i en mer boxig look.

En sofistikerad känsla. På mannen kommer vi se Oxfordskjortan på de flesta. Button down och knäppt hela vägen upp på några och för den vågade kanske kombinerat med en bred hatt, helst en Stetson. Tänk Pharrell Williams i videon till ”happy” där han dessutom adderar ett par slitna jeansshorts för att avsluta sin streetstyle.

På damsidan ser vi mycket vitt och svart, som blir årets färger både på enskilda plagg och i geometriska mönster.

Collegetröjor med stora tryck kommer tillbaka helst med djurmotiv och i spännande material.

En skalbagge i guld eller en räv i silver. Just guld och silver blir årets andra stora färger. De flesta är även överens om att orange is the new black, så det kommer vi se mycket av.

Denim kommer fortsätta vara starkt. På herr ska jeansen vara tapered det vill säga bredare uppe och tight ner till foten, exempelvis Type C från G.Star. På dam gäller det samma men även höga midjor kommer fortsätta dominera siluetten.

För den vågade är det fritt fram att prova en bredare siluett, återigen 90-tal. Byxor med pressveck från whyred. En bikerjacka i silver från Avne, Dr. martens lågsko eller Nikes Air Max. Skjorta/ blus från Filippa K. Gärna någon orange detalj som ett oversize skärp. Gärna en gammal nirvanatröja att avsluta looken med.

Men den som vill vara säker bör hålla sig till svart. Gärna en bikerjacka från det hypade Black Denim, ett par höga jeans, Skinzee från Diesel och en collegetröja med guldtryck.